News

La patronal de lloguer turístic de les Illes Balears ha manifestat el seu profund desacord amb el fons i les formes de la presentació de la proposta de zonificació de l’Ajuntament de Palma i lamenta que la proposta discrimini completament als plurifamiliars, sense deixar que una part de les places puguin ser accessibles a aquesta tipologia

Palma, 23 abril 2018

HABTUR Balears, la patronal de lloguer turístic de les Illes Balears valora molt negativament la proposta de zonificació presentada per l’Ajuntament de Palma que prohibeix el lloguer en plurifamiliars a tot el terme municipal. 

Des d’Habtur remarquen que la prohibició a la qual el govern municipal vol sotmetre la ciutat no només durà conseqüències en les rendes de molts ciutadans que fins ara podien pal·liar la reducció de la mateixa a les seves llars mitjançant aquesta modalitat de lloguer, sobretot en el cas del lloguer d’habitacions, sinó que l’oferta complementaria es veurà greument afectada, cosa que podrà comportar pèrdues en llocs de feina.

A més, la patronal de lloguer turístic recorda que des de l’entrada en vigor de la llei i la conseqüent moratòria, s’ha reduit un terç l’oferta no reglada del mercat i així i tot el preu del lloguer residencial ha augmentat un 10%, la qual cosa demostra que el lloguer turístic no és el responsable d’aquest augment, sinó que és multifactorial. 

Habtur Balears també vol posar de manifest que l’equip de govern de l’Ajuntament només governa per uns pocs i desatén una part molt important de la població negant-se, no només a negociar, sinó també a parlar amb la patronal del sector quan es presenten normatives tan importants com la que avui ens ocupa. 

 

La patronal de lloguer turístic de les Illes Balears considera cabdal fer front comú entre tots els actors socials i polítics per assolir un finançament més just que permetria preservar i millorar les infraestructures i el paisatge de la nostra terra.

Palma, 13 abril 2018

HABTUR Balears, la patronal de lloguer turístic de les Illes Balears s’ha sumat aquesta setmana a la platafomra Per un bon Finançament promoguda, entre d’altres per l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM). L’associació considera cabdal fer front comú per assolir un finançament més just que permetria preservar i millorar les infraestructures i el paisatge de la nostra terra. 

Així, Joan Miralles, President d’HABTUR Balears, ha manifestat que “com és ben sabut, les Illes Balears estan entre les tres comunitats que més aporten per càpita al sistema i som la vuitena com a perceptors de recursos per habitant. Aquest fet fa que les nostres infraestructures siguin deficitàries, que no poguem gaudir d’un transport públic de qualitat, i tot això al final, repercuteix en la qualitat de vida dels habitants de la nostra terra i d’aquells que la visiten. Per això des d’HABTUR, donam suport a totes aquelles iniciatives que tenguin per objectiu la millora de la nostra terra”.

Cal recordar que l’Estat espanyol té un deute amb les Illes Balears d’uns 9.000 milions d’euros, la qual cosa fa que els costos de la insularitat i la pluriinsularitat no es vegin compensats. 

 

L’Informe encarregat per la Federació espanyola d’habitatges d’ús turístic (FEVITUR) revela que la bombolla de preus en el lloguer residencial s’atribueix a l’augment de la demanda i a la millora global de l’economia

L’oferta de les estades turístiques vacacionals ha caigut el 34,74% l’ultimo anus i solament representa l’1,42% del parc total d’habitatges a la ciutat de Palma de Mallorca

Palma de Mallorca, 12 d’abril de 2018

Un estudi de la Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics (FEVITUR) revela que l’oferta d’habitatge turistica vacacional (ETH) en les Illes Balears no té cap impacte en l’augment dels preus de lloguer residencial que s’ha produït en els últims anys. L’estudi apunta a l’augment de la demanda i a la millora global de l’economia com a factors que expliquen aquesta bombolla de preus.

En aquest sentit destaca el fet que, en els dos últims anys, l’atur a Palma i la seva àrea metropolitana ha caido un 14,40 % , l’ocupació ha pujat en un 6,77 % unit a més a un augment de la població en un 0,7 % . A més, segons dades d’aquest mateix estudi, durant 2016 i 2017 el preu del lloguer residencial ha seguit pujant a un ritme del 12%, malgrat l’entrada en vigor de la moratòria turística el passat mes juliol del 2017 i a la reducció de la presència d’Estades Turístiques Vacacionals (ETH). Solament a Palma, entre el 2017 i el 2018 l’oferta de ETH s’ha reduït en un 34,74%.

El president de FEVITUR, Tolo Gomila, assegura que les dades “aporten llum i sobre totes dades al debat sobre el preu de l’habitatge i es demostra que en cap cas es pot culpabilizar a les estades turístiques vacacionals de la recuperació de preus que viu el mercat immobiliari”.

En total, l’estudi comptabilitza habitatge turisticavacacional (ETH) 40.675 a Balears, la qual cosa representa un 6,93% del parc d’habitatge de la comunitat, mentre que altres tipologies d’allotjament, com la segona residència, representen el 14,61% del total d’habitatges. També destaca l’alt percentatge d’habitatges vacias (71.255), el 12,44% del total. Es dóna el cas que a la ciutat de Palma les estades turisticasd’habitatges (ETH ) són solament l’1,42%.

L’informe tambien detalla que bona part de les estades turístiques són en unifamiliars i es concentren en municipis amb una alta presència, també, de segones residències, un factor que segueix desvinculant aquest tipus d’allotjament de l’augment dels preus de lloguer.

L’estudi ‘L’impacte de les estades d’ús turístic al mercat del lloguer residencial a Palma de Mallorca’ s’ha presentat durant una sesion de debat a la seu de la Cambra de Comerç de Mallorca organitzada per FEVITUR sota el titulo ‘Economia, Urbanisme i Sociologia dels Apartaments Turisticos’. L’acte ha estat inaugurat i moderat pel President de la Cambra de Comerç de Mallorca, Jose Luis Roses, i ha comptat amb la participacion del president de FEVITUR, ToloGomila: el CEO de inAtlas, Luis Falcon; el President de PIMEM, Jordi Mora, i l’assessor juridico de HABTUR, Javier Blas.

L’estudi ha estat realitzat per la signatura de BigData i Bussiens Inteligence, In Atles i ha estat dirigit per l’Arquitecte – Urbanista Luis FalconMartinez de Maranon , Master en PlanificacionUrbanistica per l’Institut Belage de Rotterdam, especialitzat en Planejament Urbà i reconversion i planificacion estrategica de destinacions turisticos, membre de la Taula de Turisme de Catalunya, membre del Consell Assessor del Campus de Turisme de la Universitat de Girona entre uns altres, redactor dels estudis d’impacte dels Habitatges Turisticas Vacacionals a Madrid, Barcelona.

 

La patronal de lloguer turístic de les Illes Balears registra una pregunta per escrit per tal de clarificar si es pot exercir l’activitat sense passar per plataformes comercialitzadores a través de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU)

Palma, 11 abril 2018

Arrel de les manifestacions públiques fetes pel director general de turisme, Toni Sansó, HABTUR Balears, la patronal de lloguer turístic de les Illes Balears ha registrat avui dematí una pregunta amb sol·licitud de resposta escrita per clarificar les repercussions legals de l’exercici de l’activitat a través de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).

Així, Joan Miralles, President d’HABTUR Balears, ha manifestat que “havent tengut coneixement que el Director General de Turisme, en diverses manifestacions públiques ha manifestat la possibilitat d’exercir el lloguer turístic sense llicència a través de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) sempre que no existeixi prova de comercialització i entenent que aquestes manifestacions entren en contradicció amb la normativa aprovada el juliol de 2017, és molt necessari que des de la Conselleria es manifestin clarament al respecte”.

“Des d’HABTUR, sempre hem demanat que es compleixi la llei i no podem exercir l’activitat amb garanties si des de la Conselleria de Turisme s’envien missatges contradictoris. Hem arribat a un punt que les mitges tintes no serveixen” ha conclòs Miralles.

 EPSON004

La patronal de lloguer turístic de les Illes Balears, en l’assemblea anual de socis va decidir un canvi estratègic de nom. 

Palma, 10 abril 2018

Aptur Balears, a partir d’ara serà HABTUR Balears. Aquesta decisió es va prendre en l’assemblea anual de socis celebrada fa unes setmanes. Joan Miralles, el President de l’associació, va destacar que “era un canvi necessari que duiem temps reflexionant i d’aquesta manera contribuïm a que la nostra entitat sigui reconeguda pel nostre públic objectiu, enfortim la nostra imatge internament i de manera externa, fent que les persones que formen part d’HABTUR se sentin identificades amb ella”.

El canvi de nom d’APTUR a HABTUR obeeix a la necessitat d’actualitzar el signifcat de les cinc lletres que conformen el nostre nom. APTUR donava a entendre que parlam només d’apartaments turístics, la qual cosa no s’ajusta a la realitat de la nostra associació, ja que representam totes les tipologies d’habitatge turístic reglades. La diversitat d’establiments associats a APTUR, amb les seves distintes tipologies, fa que l’oferta d’habitatge turístic vagi molt més enllà del format d’apartament. 

Gràcies a aquest acord, la plataforma de lloguer vacacional aportarà el seu know-*how a l’associació per aconseguir impulsar la qualitat i rendibilitat del lloguer vacacional.

El 86% dels habitatges ja estan llogades per a aquesta temporada d’estiu. De fet, hi ha més turisme de qualitat a la illa, amb viatgers que gasten més i perllonguen les seves estades per més dies.

10 d’Abril de 2018, Palma de Mallorca.

Bookiply i APTUR Balears signen un acord de col·laboració, que converteix a la plataforma de gestió de lloguer vacacional en l’únic i exclusiu channel manager de l’associació. Gràcies a aquesta col·laboració, els socis de APTUR podran beneficiar-se de grans avantatges i facilitats per gestionar d’una forma més eficient les seves propietats.

L’objectiu d’aquest acord és una major professionalització del sector, i aconseguir més rendibilitat en els immobles dels propietaris que utilitzen aquesta plataforma. Aquesta eina es recolza en APTUR per oferir sobretot garanties als amos, ajudant-los i assessorant-los sobre temes legals i de normativa turística.

Així mateix, Bookiply participarà en els propers fòrums turístics que celebrarà APTUR oferint la seva visió sobre el mercat del lloguer vacacional i informant de les últimes novetats del sector.

Mallorca segueix sent la destinació preferida dels turistes
A la illa arriben més turistes, que gasten més en les seves estades a Mallorca i passen més dies. De fet, en aquests moments, hi ha un 86% dels habitatges llogats per a Julio i Agost.
L’estada mitjana prevista per a aquesta temporada és de gairebé deu dies, en comparació dels vuit dies i mitjà de l’any passat. Així mateix, el preu mitjà per nit també ha augmentat a més de 260 euros, gairebé tretze euros més que en 2017.
Durant aquest any, la destinació més buscada pels turistes a la xarxa és Mallorca. Segons les dades de diverses plataformes, els viatgers saben que volen venir de vacances a la illa, però no coneixen suficient la destinació per saber exactament on buscar allotjament. La zona nord, Alcúdia i Pollença són uns altres dels llocs més demandats.
Aquestes dades, trets de la plataforma, es poden extrapolar a la resta d’habitatges de la illa, ja que Bookiply gestiona un total de 350 propietats, un nombre representatiu de la quantitat de lloguers vacacionals que podem trobar a Mallorca.

Bookiply, una eina àgil i senzilla per als propietaris de lloguers vacacionals
Bookiply és una eina digital que centralitza calendaris, contactes i factures, i està dissenyada tant per a particulars com per a agències. Amb aquesta plataforma els seus fundadors han aconseguit estalviar temps i eficàcia als propietaris i agències que lloguen els seus allotjaments vacacionals en portals com Airbnb, Booking o Holidu. I ho han fet simplificant la gestió de tots aquests portals des d’un sol compte en Bookiply. Així és com s’han generat 542 reserves amb un valor mitjà de 1426,16 euros en estades d’uns 8 dies i a una mitjana de 180 euros per nit. Pel que fa a Mallorca, durant 2017 es van generar 325 reserves a través de Bookiply, el valor de les quals ascendeix a 525.663 euros.

El seu èxit compleix amb la recepta a l’ús: una bona idea ben desenvolupada, unida al talent d’un equip amb il·lusió i segur de poder complir el seu objectiu. La idea va partir de dos joves que buscaven solució als problemes que es van trobar en gestionar l’allotjament dels pares d’un d’ells. Per solucionar aquestes dificultats van començar a desenvolupador prototips de la primera versió de Bookiply amb la col·laboració de prestigiosos programadors. I després d’un temps, van llançar l’eina i van habilitar oficines a Munic i Palma, on treballen més d’una trentena de persones, i la previsió és arribar a 50 al llarg d’aquest any.

Bookiply s’ocupa també de resoldre contractes amb les plataformes, implementar condicions de pagament i cancel·lació o assegurar que la propietat sigui publicada correctament als portals triats. A més, per incrementar el nombre de reserves, ofereix una sèrie de serveis gratuïts com: un fotògraf professional per poder publicitarla propietat amb imatges d’alta qualitat. O un equip de redactors amb experiència en el sector vacacional que optimitzen els textos descriptius de les propietats i un servei de traducció que proporciona les descripcions completes en 5 idiomes: anglès, alemany, espanyol, francès i italià.

 

Palma. 27 de març de 2018.- Després de més cinc mesos esperant un document per començar a debatre els defectes de la Llei de Turisme, APTUR-Balears i el director general de Turisme, Antoni Sansó, han mantingut avui una reunió en la qual l’associació ha confirmat l’immobilisme de la conselleria. APTUR-Balears manifesta la seva preocupació, ja que hi ha molts aspectes de la Llei que s’han de desenvolupar via reglamentària i, sorprenentment, aquest reglament encara no s’ha elaborat.

Fa cinc mesos, la conselleria va emplaçar APTUR-Balears per a un debat basat en un document guia que la conselleria es va comprometre a enviar i que, de moment, continua sense elaborar-se. L’associació constata que, a l’hora de donar solucions, institucions del mateix pacte es passen la pilota entre elles, per finalment no resoldre res. APTUR-Balears lamenta que en aquests moments la Conselleria de Turisme es preocupi més de qüestions preelectorals que de donar resposta als ciutadans.

Prova d’això és que el director general de Turisme no ha revisat cap dels punts tècnics defectuosos de la nova Llei que, en opinió de l’associació, necessiten modificació. Entre ells es troben:

  • Baixes definitives. APTUR-Balears demana que les places de lloguer vacacional que es donin de baixa tornin a la borsa per poder ser utilitzades. Molts propietaris es dediquen al lloguer durant un breu període i, després d’uns anys, la donen de baixa. Això suposa que el lloguer vacacional té més rotació que altres formes d’allotjament turístic i, per tant, que les places tornin a la borsa per tornar-se a utilitzar afavoriria aquesta rotació i permetria que els beneficis del turisme arribessin a més famílies.
  • Comunitats de propietaris. En aquest sentit, APTUR-Balears reclama un canvi en l’article sobre comunitats de propietaris que, segons està redactat, obligaria a un canvi d’estatuts en cas que alguns dels propietaris volguessin fer lloguer vacacional.
  • Caducitat llicències. L’associació reclama eliminar la caducitat de les llicències de plurifamiliars cada 5 anys.
  • 60 dies. APTUR-Balears considera que els habitatges que només es puguin llogar 60 dies no haurien de computar com a plaça.

 

APTUR-Balears recorda que fa pocs dies el director general de Turisme, Antoni Sansó, va explicar a una taula rodona a Muro que els propietaris podran llogar via Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), encara que sigui menys de 30 dies, sempre que no ho publicitin a plataformes digitals. Això va en contra del que diu la Llei de Turisme que es va aprovar fa uns mesos, i torna a la situació que hi havia en la legislatura anterior. APTUR-Balears exigeix a la Conselleria que sigui clara i que no generi confusió entre allò que aprova el Parlament i allò que diu el seu director general de Turisme.

 

Palma. 26 de març de 2018.- APTUR-Balears forma part des d’avui del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics, del qual també en formen part altres òrgans de l’executiu autonòmic i insular, així com sindicats i patronals hoteleres. L’entrada d’APTUR-Balears dins aquest consorci suposa un èxit per l’associació així com un pas endavant per als petits propietaris que es dediquen al lloguer vacacional a les Illes Balears, que a partir d’ara tindran veu pròpia i podran participar en les decisions que es prenguin relacionades amb la borsa d’allotjaments turístics.

El Consorci es va crear mitjançant Acord del Consell de Govern de 20 d’octubre de 2008. Integrat per institucions públiques i privades, el seu objecte és l’assessorament i la gestió en les operacions destinades a l’obtenció de noves autoritzacions d’allotjaments turístics que necessitin la baixa definitiva d’una autorització d’obertura, dins l’àmbit territorial de Mallorca. També la creació d’una bossa de places que, d’acord amb el previst a la Llei General Turística, s’integra per l’adquisició d’autoritzacions d’obertura que els titulars han donat de baixa definitiva voluntàriament, de les que la Conselleria ha donat de baixa definitiva d’ofici i places de les autoritzacions d’obertura donades de baixa definitiva no utilitzades pels interessats.

 

Palma. 24 de març de 2018.- Més d’un centenar de persones han omplert les primeres jornades professionals convocades per APTUR-Balears, celebrades avui al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma. Aquesta primera convocatòria de l’Espai de Formació per Habitatges Turístics obeeix a la intenció de l’associació de referència del lloguer vacacional de professionalitzar aquesta activitat i apostar per la legalitat en el sector.

El president d’APTUR-Balears ha declarat en l’apertura de la jornada que la professionalització del sector aportarà més tranquil·litat als propietaris, que els darrers temps viuen preocupats pels continus canvis normatius, així com més rendibilitat, qualitat i credibilitat al lloguer turístic. “Us proposam avui canviar preocupació per ocupació. Deixar de preocupar-nos per allò què passarà amb la llei, amb la zonificació, amb la LAU, per ocupar-nos en conèixer millor com donar resposta a tot allò que vengui, i com oferir el millor producte en qualsevol context. Per això ens hem de professionalitzar”, ha afirmat Joan Miralles en la presentació de la jornada.

Així mateix, el president d’APTUR-Balears ha recordat que Balears viu temps favorables, ja que es presenta com una destinació segura en comparació amb altres països de la Mediterrània, “però hi haurà un moment en el qual altres països puguin oferir aquesta tranquil·litat, i quan arribi aquest moment el sector del lloguer vacacional a Balears ha d’estar consolidat i professionalitzat”, segons Joan Miralles.

L’Espai de Formació per a Habitatges Turístics ha proporcionat avui formació sobre altes, fiscalitat i impost turístic. A una següent jornada, a finals d’abril, oferirà formació sobre home staging i pricing. Finalment, al mes de setembre es farà una nova jornada per fer balanç de la temporada i apuntar noves tendències.

 

PREVISIONS PER A LA TEMPORADA

L’Espai de Formació per a Habitatge Turístics coincideix amb l’inici de la campanya de Setmana i Santa i de la temporada 2018. Tot i haver-hi unes bones previsions d’ocupació, com a punt de partida, APTUR-Balears considera que la manca de zonificació a aquesta època de l’any, les errades no resoltes de la Llei de Turisme i les incerteses generades en alguns ajuntaments, com el de Palma, estan fent perillar la temporada turística al lloguer vacacional.

“Molts de propietaris no saben si podran llogar o no els seus habitatges i, per tant, no els poden oferir a les plataformes, just en aquest moment en el qual els turistes europeus estan preparant les seves vacances d’estiu”, ha assegurat Joan Miralles. “Ja vàrem perdre la temporada de l’any passat, a causa de la irrupció de la Llei de Turisme i els seus canvis en mig de l’estiu, i ara estam a punt de perdre una segona temporada”, ha advertit Miralles. “És injust que el lloguer vacacional estigui patint aquesta situació, quan és un dels que més contribueix a la desestacionalització i al repartiment més democràtic dels beneficis del turisme”.

El president d’APTUR-Balears ha recordat que les incerteses normatives en el lloguer vacacional no només afecten els propietaris i els turistes europeus, també a molts de ciutadans de Balears que volen passar les seves vacances a llocs costaners de les illes. “Aquestes persones ara mateix no saben si podran o no llogar un habitatge a llocs costaners tradicionalment turístics. No té cap sentit que cada família compri un habitatge a la costa per passar les seves vacances, quan es pot llogar per uns dies i optimitzar així els habitatges costaners, evitant més construcció”, ha dit Miralles.

Palma. 21 de març de 2018.- APTUR-Balears denuncia que l’ajuntament de Muro, encapçalat pel seu batle Martí Fornés, actua a favor dels hotelers i en contra dels interessos dels veïns, en prohibir el lloguer vacacional a plurifamiliars a tot el municipi.

En la proposta de zonificació, el Consell de Mallorca autoritza a Muro el lloguer turístic tant a plurifamiliars com a unifamiliars. Tot i així, la Junta de Govern de l’ajuntament murer ha aprovat sol·licitar al Consell la prohibició a habitatges plurifamiliars. Segons la nova Llei de Turisme, aquesta restricció haurà de ser acceptada pel Consell, ja que és més restrictiva.

APTUR-Balears considera que darrere aquesta mesura hi ha interessos per part del batle de Muro, que gestiona l’ajuntament afavorint amb claredat al sector hoteler i perjudicant les famílies que fan lloguer vacacional, al petit comerç i a l’oferta bàsica, que són els sectors que més es beneficien del model allotjatiu que proposa el lloguer vacacional.

Aquesta mesura de l’ajuntament no és el primer atac que el batle de Muro fa al lloguer vacacional: fa uns mesos va aplicar les mateixes taxes de recollida de residus als hotelers i als propietaris de lloguer vacacional, sense tenir en compte les diferents característiques, ingressos i generació de residus entre tots dos. APTUR-Balears exigeix al batle de Muro que compleixi amb la seva obligació d’estar al servei de tots els ciutadans, i no només al servei dels interessos particulars del sector hoteler.